De leerlijn Vaardigheden van de 21ste eeuw is opgebouwd uit vier hoofdthema’s. Hieronder lees je wat elk thema inhoudt en welke kennis en vaardigheden in de leerlijn worden ontwikkeld bij dit thema.

Het startpunt om je voor te bereiden op de toekomst

De vaardigheden van de 21ste eeuw zijn belangrijk omdat de wereld constant verandert. Het is aan jou om hierin mee te bewegen en je voor te bereiden op de toekomst. Door digitalisering hebben we toegang gekregen tot een wereld met eigen normen en waarden. Mediawijsheid is hierin essentieel. Daarbij gaat de ontwikkeling van technologie steeds sneller en wordt onze samenleving nog dynamischer en flexibeler. Steeds meer werk wordt geautomatiseerd en robots nemen werkzaamheden over. De voorspelling is dat er in de nabije toekomst meer behoefte komt aan ‘mensen’-werkers met sterke intermenselijke vaardigheden zoals samenwerken, sociale en culturele vaardigheden.

De leerlijn Vaardigheden van de 21ste eeuw bestaat uit verschillende leeractiviteiten die los te volgen zijn. In veel gevallen kun je zelf kiezen voor de werkvorm: klassikaal, e-learning of zelfstudie via video's en artikelen.

Wat doe ik als ik interesse heb in deze leerlijn?

De leerlijn Vaardigheden van de 21ste eeuw is geschikt voor elk opleidingsniveau en je hebt geen specifieke voorkennis nodig om (onderdelen van) de leerlijn te volgen.

Misschien heb je al kennis en vaardigheden op een of meerdere van deze hoofdthema’s opgedaan in eerdere opleidingen of door je werkervaring. Met de zelftest kun jij jouw kennis en vaardigheden in kaart brengen. Door het beantwoorden van een set vragen, krijg jij inzicht in jouw vaardigheden van de 21ste eeuw en waar en hoe je meer zou kunnen leren. Na de zelftest krijg je een vrijblijvend opleidingsadvies. Jij bepaalt voor welke leeractiviteiten jij je aanmeldt.

Zelftest
Thema 1: Denken
Denken kun je onderverdelen in kritisch denken, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Deze vaardigheden heb je nodig om een probleem en/of situatie goed in te schatten, daarover een mening te vormen en vervolgens een passende oplossing te bedenken.
Discussiëren & argumenteren
Creatief denken & doen
Innoveren & experimenteren
Informatie op waarde schatten
Oplossingsgericht werken
Thema 2: Ik & mijn omgeving
In het thema Ik & mijn omgeving horen de vaardigheden: samenwerken, communiceren, en sociale & culturele vaardigheden. Sinds de opkomst van het internet zijn mensen altijd en overal met elkaar verbonden. Daarom is het essentieel dat je over vaardigheden beschikt om effectief samen te werken en te communiceren.
Storytelling
Omgaan met culturele verschillen
Effectief communiceren
Empatisch vermogen
Feedback & feedforward
Samenwerken
Agile/scrum samenwerken
Thema 3: Ik & mezelf
Bij Ik & mezelf horen vaardigheden zoals zelfregulering, ondernemerschap en inzicht in het eigen leerproces. Deze vaardigheden heb je nodig om verantwoordelijkheid te kunnen nemen en om je te kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden.
Plannen & organiseren
Ondernemerschap
Omgaan met veranderingen
Omdenken
Leerstijlen & -voorkeuren
Stress & In balans
Thema 4: Digitaal
Onder de digitale vaardigheden vallen: ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en procesdenken. Deze vaardigheden heb je nodig om veilig, vakkundig en met zelfvertrouwen te werken met digitale apparaten, programma's en apps.
E-user skills
Digitale werkplek van de toekomst
Privacy & informatiebeveiliging
Impact social media
Social media voor bedrijven
Effectief zoeken op internet
Denken in processen
Data visualiseren
Big Data
Hulp

Vragen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw vakgebied of over een opleiding. Vraag het aan onze experts. Klik hier om contact op te nemen met de helpdesk van watdoejijmorgen.nl