Type opleiding
Klassikaal
Duur
1 dagdeel
Opslaan
Opslaan als favoriet Opgeslagen als favoriet
Aanmelden
Wachtkamer

Omschrijving

Prestatieafspraken vormen de spil van de volkshuisvesting in elke gemeente. De wetgever wil met de nieuwe Woningwet dat gemeenten de regie gaan voeren. Dat zullen ze moeten doen met woonvisies en prestatieafspraken. Maar met goed geformuleerde prestatieafspraken kunnen corporaties het verschil uitmaken. Met eenvoudige tips en trucs kan een verschil als tussen dag en nacht worden bereikt om sterk te blijven staan in de volkshuisvesting.

Corporaties moeten elk jaar voor 1 juli een overzicht van geplande activiteiten aan de gemeente sturen. Dan moeten zij de gemeente uitnodigen om prestatieafspraken te maken. Die moeten vóór 15 december aan de Minister worden gestuurd.

Resultaten
Kennis is macht, zo versterkt de corporatie haar onderhandelingspositie waar de wet haar positie heeft verzwakt. Na afloop van de training:

 • Heb je belangrijke kennis over hoe op de meest actuele manier prestatieafspraken kunnen worden geformuleerd
 • Ben je bewust van de mogelijkheden die de nieuwe Woningwet biedt
 • Ben je bewust van de consequenties van geschillen die kunnen optreden en de mogelijkheden hiermee om te gaan

Doelgroep
De training is bedoeld voor medewerkers van corporaties die zich bezig houden met deze planvorming, gemeentelijk woonbeleid en prestatieafspraken. Maar ook voor kaderleden, bestuurders en leden van de Raad van Toezicht die willen weten hoe je sterker kunt staan met prestatieafspraken.

Docent
De training 'Sterk met prestatieafspraken' wordt verzorgd door mr. Michael de Groot. Hij is partner bij Ten Holter Noordam advocaten, heeft veel ervaring in de corporatiewereld als toezichthouder, advocaat en als auteur van boeken en artikelen. Daarnaast geeft hij met grote regelmaat trainingen en workshops.

Doel van deze opleiding

Voorheen waren prestatieafspraken meestal heel algemeen geformuleerd. Dat kan soms handig zijn. Maar nu kan de gemeente corporaties tot veel meer verplichten. Daarom is het juist goed om veel concretere afspraken te maken. En de kans te nemen iets concreets van de gemeente terug te vragen. De Woningwet biedt mogelijkheden, maar je moet er wat voor doen om die optimaal te benutten. Je moet weten welke mogelijkheden de Woningwet biedt en ook hoe prestatieafspraken veel beter kunnen worden geformuleerd, om met dezelfde onderwerpen als vroeger, ineens veel meer geregeld te krijgen.

In de interactieve training ‘Sterk met prestatieafspraken’ komen de volgende onderwerpen aan bod.
 • Mogelijkheden en verplichtingen bij het gemeentelijk woonbeleid
 • Informatieverplichtingen uit de Woningwet: kansen en risico’s
 • Hoe ver strekt de bijdrageverplichting aan het gemeentelijk woonbeleid voor corporaties
 • Geen woonbeleid, geen prestatieafspraken? Of valt dat mee?
 • Een belangrijk deel wordt gewijd aan tips en trucs voor het opstellen van prestatieafspraken
 • Hoe rekening houden met het nieuwe toezicht?
 • Best practices
 • Hoe omgaan met geschillen in de volkshuisvesting en rond prestatieafspraken?
Werkwijze
De training biedt waardevolle informatie en praktische training, hands on, voor het slim formuleren en samenstellen van prestatieafspraken Ook is er ruimte voor het bespreken van best practices en voor met collega's van andere corporaties.

Kosten

Onderdeel Prijs
Training € 325,-
Arrangementskosten € 35,-

Arrangementskosten
De arrangementskosten betaal je voor koffie, thee en het gebruik van een locatie.

Opleidingskosten
€ 325,-
Incompany training

Op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie of team? Vraag dan de incompany training aan.

Aanvragen
Wachtkamer

Geen geschikte datum of locatie? Schrijf je in voor de wachtkamer. Dan houden we je op de hoogte van de nieuwe planning.

Inschrijven

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

info@watdoejijmorgen.nl
088 - 2032832