De focus op digitalisering bij corporaties was de afgelopen jaren vooral gericht op het klantcontact en de administratieve processen. Maar digitalisering heeft veel meer mogelijkheden. Hieronder staan een paar voorbeelden die momenteel en in de nabije toekomst worden uitgerold.

Slimmer matchen

Het zoekproces naar een nieuwe woning start voor de woningzoekende digitaal. De woningzoekende schrijft zich in en krijgt via mail of appjes informatie over de voortgang. Wat er vervolgens achter de schermen gebeurt, is een complex en voor de woningzoekende langdurig proces. Met een slim matchingssysteem met algoritmes kan dit proces worden versneld en verbeterd.

Het matchingssysteem kan worden ingezet voor het zoeken van een nieuwe woning, het doorschuiven naar een andere woning en het faciliteren van een woningruil. Een slim matchingssysteem kan leiden tot een betere verdeling van de woningvoorraad en hiermee sneller en succesvoller voldoen aan de behoefte van woningzoekenden en huurders.

Beheer van de woning met sensoren

In de (huur)woningen komen steeds meer apparaten met sensoren. Denk hierbij aan sensoren die vocht en temperatuur meten, maar ook sensoren in de cv-ketel of op de raamkozijnen. Deze sensoren sturen informatie aan de huurders en/of aan de corporatie, afhankelijk van de instellingen. Zo kan een huurder een bericht krijgen op zijn smartphone dat het huis te vochtig is en geventileerd moet worden. Of de huurder kan op afstand de verwarming warmer of kouder zetten. Ook kan de beheerder een bericht krijgen dat de cv een onderhoudsbeurt nodig heeft of dat de kozijnen toe zijn aan een onderhoudsbeurt.

De komende jaren wordt veel meer apparatuur in huis voorzien van sensoren zodat je als bewoner en beheerder inzicht hebt en kunt bijsturen.

Inspirerende voorbeelden van digitalisering bij corporaties:

Handige tips om je digitale vaardigheden te verbeteren
  • Sta open voor verandering
  • Installeer de apps voor huurders op je tablet
  • Informeer jezelf over nieuwe media
  • Blijf continu leren
  • Word een kei in het vinden van informatie
  • Blijf op de hoogte van hoe huurders over je corporatie communiceren op social media
Actie

Ben jij klaar voor de 21ste eeuw?

Met de test krijg jij inzicht in jouw kennis en vaardigheden op het gebied van ICT, social media en beveiliging. Doe de test en zie of jij klaar bent voor de toekomst.