Een voorbeeld van digitalisering in vastgoed is het beheren en ontsluiten van vastgoedgegevens in BIM (Bouw Informatie Management). Deze methodiek maakt het mogelijk om vastgoedgegevens digitaal te verzamelen, structureren en beheren.

Werken met 3D-modellen

In BIM is het mogelijk om woningen in 3D-modellen op te slaan. Op dit moment is de aanschaf van dit programma nog prijzig, maar in het bouwproces gaat dit veel kosten besparen. Bovendien kan de hoofdaannemer, die met BIM werkt, de corporatie toegang geven tot een 3D-model. De corporatie hoeft het programma dan zelf niet aan te schaffen: slimmer samenwerken dus. In BIM is het mogelijk om alle vastgoedgegevens vast te leggen en te beheren, inclusief woning plattegronden, gegevens van renovaties en contracten. Digitaal, overzichtelijk en altijd beschikbaar.

Het bepalen van de hoeveelheid strekkende meters verf die nodig is voor de kozijnen is snel en eenduidig uit het systeem te halen. Het is hierdoor niet meer nodig om dit door de schilder te laten opmeten.

Hoe verandert mijn werk?

Door de digitalisering van informatie is deze eenduidiger en makkelijker te vinden en beter toegankelijk. Hierdoor wordt het ook mogelijk om data met elkaar te combineren en op basis daarvan voorspellingen te doen. Bijvoorbeeld wanneer onderhoud moet worden ingepland.

Digitalisering van vastgoedgegevens en het ontsluiten voor eenieder die het nodig heeft, is een van de speerpunten in dit vakgebied.

Actie

Ben jij klaar voor de 21ste eeuw?

Met de test krijg jij inzicht in jouw kennis en vaardigheden op het gebied van ICT, social media en beveiliging. Doe de test en zie of jij klaar bent voor de toekomst.