Sociaal beheer en leefbaarheid is een breed vakgebied en er is veel variatie aan functies hierbinnen bij de corporaties. Denk bijvoorbeeld aan functies als medewerker overlast, huurincasso of sociaal beheer, gebiedscoördinator en wijkregisseur. Werken in dit vakgebied vraagt van jou communicatieve vaardigheden met hele diverse doelgroepen, juridische kennis en uiteraard kennis van leefbaarheid en sociaal beheer.

Leerlijn Sociaal beheer en leefbaarheid

In de wijk krijgen corporaties meer en meer te maken met bewoners die extra aandacht nodig hebben. Denk aan kwetsbare mensen, zoals ouderen, verwarde mensen, mensen met mentale of fysieke beperkingen en dergelijke. Dit vraagt van jou sterke communicatieve en sociale vaardigheden. Daarnaast heb je een brede kennis nodig om problemen in jouw wijk of gebouw structureel op te lossen. Zoals kennis van het vastgoed en de lopende of aankomende projecten. Maar bijvoorbeeld ook kennis van de bewoners(groepen) en van de geldende tuinonderhouds- en schoonmaakcontracten.

Vanuit jouw functie voorkom je dat problemen escaleren en los je problemen zoveel mogelijk structureel en planmatig op. Daarom kun je niet zonder een flinke dosis probleemoplossend vermogen, samenwerkingsvaardigheden en flexibiliteit. Om succesvol te zijn in Sociaal beheer en leefbaarheid heb je tot slot een sterk netwerk nodig. Zowel binnen je eigen organisatie als met andere maatschappelijke organisaties en de bewoners in jouw wijk of gebouw. Zodat je op het juiste moment de juiste mensen betrekt.

Zelftest
Kan ik ook een deel van de leerlijn volgen?

De leerlijn bestaat uit meerdere opleidingen en trainingen, video’s, tips en e-learnings verdeeld over de vier hoofdthema’s uit bovenstaande cirkel.

Misschien heb je voldoende kennis en vaardigheden op één of meerdere van deze hoofdthema’s opgedaan in eerdere opleidingen of door je werkervaringen. Met de zelftest kun je jouw kennis en vaardigheden testen. Door het beantwoorden van een set vragen krijg je inzicht in jouw kennis en vaardigheden binnen sociaal beheer en leefbaarheid en waar en wat je meer zou kunnen leren. Heb je de zelftest afgerond? Dan krijg je een opleidingsadvies passend bij jouw antwoorden. Hieruit kies je zelf voor welke leeractiviteiten je je aanmeldt, zoals het volgen van een cursus, doen van een e-learning, bekijken van een filmpje, uitvoeren van een praktijkopdracht en dergelijke.

Klik op bovenstaande cirkel om de hoofdthema’s en bijbehorende opleidingen te bekijken. Je krijgt zo inzicht in welke kennis en vaardigheden je nodig hebt voor sociaal beheer en leefbaarheid. Ook kun je uiteraard delen van de zelftest doen om inzicht te krijgen in jouw kennis en vaardigheden op dit gebied.

Hulp

Vragen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw vakgebied of over een opleiding? Vraag het aan onze experts. Klik hier om contact op te nemen met de helpdesk van watdoejijmorgen.nl