Type opleiding
Klassikaal
Duur
4 dagen
Opslaan
Opslaan als favoriet Opgeslagen als favoriet

Omschrijving

Je hebt je Green Belt gehaald, bent al een tijdje aan de slag als Lean expert, maar je mist de verdieping. Je wilt als expert de stap maken naar een meer zelfstandige positie en volledig autonoom een verbetertraject leiden. En daar de erkenning voor krijgen. Oftewel, je bent op zoek naar een verrijking van je kennis en ervaring. Met de Black belt training krijg je precies deze verrijking. We gaan verder waar we met de Green belt gebleven zijn en verdiepen je theoretische Lean kennis. Daarnaast krijg je coaching op jouw eigen verbetertraject.

Na het succesvol afronden van de training ontvang je het Lean Black Belt certificaat van het Lean Competency System, een geweldige mijlpaal en die jouw Lean capaciteiten binnen jouw eigen organisatie en ook internationaal erkent. Het Lean Black Belt certificaat toont aan dat je zelfstandig een Lean traject kunt begeleiden.

Resultaat
Na deze training heb je als zelfstandig Lean expert:

 • jezelf ontwikkeld tot impactvolle veranderaar met volledige verantwoordelijkheid op verbeterproject(en).
 • je persoonlijke effectiviteit verbeterd op kennis én gedrag
 • mooie resultaten behaald met je eigen verbetertraject
 • je verdiept in de Lean theorie om deze volledig te begrijpen en toe te passen
 • met heel veel plezier geleerd in een veilige, energieke omgeving
 • je klaargestoomd om als Lean professional zelfstandig aan de slag te gaan
 • het internationaal erkende LCS certificaat level 2a (Black belt) behaald.


Doelgroep
De Lean Black Belt opleiding van LCG is geschikt voor iedereen die zich wil opleiden tot zelfstandig Lean professional. Je wilt de cultuur van continu verbeteren volledig begrijpen en deze ook gaan toepassen binnen je organisatie.

Na het behalen van je Black Belt ben je in staat om zelfstandig een verbetertraject te begeleiden. Natuurlijk, hoe meer praktijkervaring je op doet, hoe beter je wordt. Maar dit traject stelt je in staat dit succesvol te doen en impact op je organisatie te leveren.

Om deel te kunnen nemen aan deze Black Belt training heb je je Lean Green Belt al. Heb je deze niet? Kies dan voor het Lean Black Belt Compleet programma. Heb je wel een Green Belt, maar niet die van LCS? Dan nemen we een Green belt assessment af, om je kennis te toetsen.

Extra bijzonderheden
Om de Black belt training te volgen, moet je een verbetertraject leiden. Dit verbetertraject is de rode draad tijdens de training en jouw examenstuk. Na het behalen van je Lean Green Belt certificaat start je reis met een intakegesprek om te beoordelen of jouw traject geschikt is te gebruiken als case voor het examen. Dat kan al vanaf 1 maand na je Green Belt, maar ook later. De doorlooptijd van Green naar Black is meestal 6 tot 9 maanden.

Na het succesvol volgen van deze training ontvang je het Lean Black belt certificaat. Deze certificering is onderdeel van het Lean Competency System van het Lean Enterprise Research Center.

Certificaat Lean Black Belt
LCG is geaccrediteerd voor het Lean Competency System (LCS). Een internationaal kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van continu verbeteren. Wij mogen hierdoor internationaal erkende certificaten uitgeven aan deelnemers aan onze trainingen. Hiervoor gelden de volgende eisen:

 • Je hebt de Black Belt opleiding volledig gevolgd (je mag 1 dagdeel missen)
 • Je behaalt zowel het theorie- als praktijkexamen (dit examen t.w.v. €1.080 is bij onze opleiding inbegrepen)
 • Je voert zelfstandig een verbetertraject uit

Na het succesvol afronden van de Lean Black Belt opleiding van LCG ontvang je een volwaardig LCS Black Belt certificaat.

Doel van deze opleiding

Het programma van de Lean Black Belt training ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

Voorbereiding
Na je inschrijving neemt één van de trainers contact op voor een telefonische intake. Doel van dit gesprek is een maximaal leerrendement vanaf dag 1. We bespreken je leerdoelen, wat jouw verwachtingen zijn en bekijken hoe jouw verbetertraject eruit ziet.
Waar moet jouw verbetertraject aan voldoen?
 • Jouw traject heeft een duidelijke impact op minstens één belangrijk proces binnen de organisatie, bijvoorbeeld: verhoging klanttevredenheid met 30%, verhoging medewerkerstevredenheid met 20%, verlaging van de kosten met 30% of verkorting doorlooptijd met 30%
 • Het is mogelijk om de huidige en gewenste situatie feitelijk en meetbaar te maken. Het kan zijn dat je voor je start met je traject nog niet precies weet hoe je de impact zichtbaar kan maken. Hier helpen wij je bij tijdens de intake.
 • Je speelt een belangrijke en zelfstandige rol in het traject. Je bent projectmanager van het verbetertraject of sensei van de projectmanager. Belangrijk is dat jij verantwoordelijk bent voor de keuzes die worden gemaakt in het (deel)traject.
 • De klant onderschrijft de bereikte resultaten in jouw klantbeoordelingsformulier.
Dag 1 en 2: Lean ervaren en verdieping zoeken
 • We verdiepen ons in de zingeving van jouw organisatie: het grote waarom
 • We analyseren wat de drijfveren van jouw organisatie zijn
 • We scherpen de zingeving van jouw verbetertraject aan. We bespreken de X-matrix of Hosin Kanri als belangrijk instrument.
 • We gebruiken verbaal meesterschap om jouw invloed als veranderaar te vergroten
 • Met een pitch over je verbetertraject oefen je het verbaal meesterschap en leer je de andere deelnemers meteen beter kennen
 • We verdiepen de kennis over KPI’s, je zult zien dat deze je kunnen helpen, maar ook enorm in de weg kunnen staan om je doelen te bereiken
 • We verrijken je met analysetechnieken, uiteraard pakken we hier jouw eigen A3 erbij om de analyse weer verder te verbeteren
 • We halen lessen uit de theatersport, dit is niet alleen leuk en goed voor de energie, maar heeft ook belangrijke lessen voor het werk van jou als Lean expert
 • We eindigen het eerste blok met het herhalen van de Kata theorie en het vormen van buddies
Dag 3 en 4: Op weg naar effectieve implementatie
 • Om jouw verbetertraject succesvol te laten zijn, is het toepassen van Lean tools niet voldoende, je moet ook belangrijke spelers betrekken. We bespreken daarom Nemawashi en stakeholdermanagement
 • We leren je ineffectieve patronen te herkennen en te doorbreken
 • Je leert hoe je succesvolle workshops ontwerpt
 • We maken kennis met slimme Agile technieken om ons te kunnen helpen in de implementatiefase van verbetertrajecten
 • De laatste trainingsdag begint het Lean Black Belt theorie examen, die duurt 60 minuten
 • Tenslotte geven we je nog mee hoe je organisaties kunt sturen met een Obeya, je leert er zelf een maken voor jouw organisatie
Het Black belt examen
Het theorie examen (schriftelijk, duur 1 uur) doe je tijdens de laatste dag van de training. Het praktijk examen (mondeling, duur 1 uur) gaat over jouw verbetertraject; de resultaten die je hebt behaald, de fouten die je hebt gemaakt en wat je hebt geleerd. Je bepaalt zelf wanneer je dit examen doet. Vaak is dit enkele maanden na het afronden van het theoretische deel.

Werkwijze
De training is opgebouwd uit twee blokken van 2 trainingsdagen. In totaal dus 4 trainingsdagen. Tussen de blokken zit ongeveer vier weken, zodat je de gelegenheid hebt om te experimenteren en het geleerde te koppelen aan je verbetertraject.

Je kunt alleen aan de training deelnemen als je al gestart bent met een verbetertraject dat dient als praktijkopdracht voor het Black Belt praktijkexamen. Tijdens de trainingsdagen besteden we veel tijd aan het leren van verbetertrajecten van anderen.

Onze twee trainers zorgen op elke trainingsdag voor veel afwisseling. Dat houdt de energie hoog, maakt leren leuker, zorgt ervoor dat de stof beter beklijft en ga je ook weer vrolijk naar huis. Achterover geleund staren naar oneindig veel PowerPoint slides zit er bij ons niet in!

Planning

Datum Tijd Locatie Aanmelden
07-10-2024
09:00 - 17:00
Conferentiecentrum Kaap Doorn - Doorn
08-10-2024
09:00 - 17:00
Conferentiecentrum Kaap Doorn - Doorn
18-11-2024
09:00 - 17:00
Conferentiecentrum Kaap Doorn - Doorn
19-11-2024
09:00 - 17:00
Conferentiecentrum Kaap Doorn - Doorn
Dit is een meerdaagse training
Aanmelden
Datum, tijd & locatie
07-10-2024 09:00 - 17:00
Conferentiecentrum Kaap Doorn - Doorn
08-10-2024 09:00 - 17:00
Conferentiecentrum Kaap Doorn - Doorn
18-11-2024 09:00 - 17:00
Conferentiecentrum Kaap Doorn - Doorn
19-11-2024 09:00 - 17:00
Conferentiecentrum Kaap Doorn - Doorn
Dit is een meerdaagse training

Kosten

Onderdeel Prijs
Training 4357,50

Het is voor deze training mogelijk om een overnachting (€ 111,60 per nacht) en/of diner (€ 56,10 per diner incl. twee drankje) bij te boeken. Bij het inschrijven kun je dit mailen naar info@watdoejijmorgen.nl. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan de training geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

Opleidingskosten
€ 4.357,50
Incompany training

Op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie of team? Vraag dan de incompany training aan.

Aanvragen
Wachtkamer

Geen geschikte datum of locatie? Schrijf je in voor de wachtkamer. Dan houden we je op de hoogte van de nieuwe planning.

Inschrijven

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

info@watdoejijmorgen.nl
088 - 2032832