Type opleiding
Klassikaal
Duur
3 keer 2 uur
Opslaan
Opslaan als favoriet Opgeslagen als favoriet

Omschrijving

Het weer in Nederland wordt extremer: hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte komen steeds vaker voor. Bewoners doen vaker melding van hitteklachten en overlast door extreme buien. Het slim inzetten van een groene woonomgeving kan helpen om deze extremen op te vangen. Er is veel kennis en ervaring beschikbaar en als corporatie sta je er niet alleen voor: ook de gemeente, bewoners, waterschappen en andere partijen zijn actief bezig met slimme oplossingen voor een klimaatadaptieve omgeving. Om de kennis te vertalen naar jouw praktijk, is deze training speciaal voor medewerkers van woningcorporaties. Zodat jij, als klimaatambassadeur, het groene vuur in jouw organisatie kunt ontsteken en laten branden.

Resultaat

De training geeft inspiratie en handvatten om de woonomgeving te vergroenen en de leefbaarheid te verbeteren. Doordat je inzicht hebt in de urgentie, strategieën en groenblauwe maatregelen ten behoeve van klimaatadaptatie en biodiversiteit kun je het gesprek aan met collega’s en bestuurders. Dit kan best lastig zijn! We adviseren je daarom om deze training samen met een collega te volgen. Dan sta je er niet alleen voor. Om deze gesprekken goed aan te kunnen gaan bieden we je een mix van inhoudelijke kennis en casussen en opdrachten vanuit de praktijk.

Doelgroep

Corporatiemedewerkers. In de training gaan alle deelnemers samen aan de slag. Op basis van deskundige ondersteuning wordt je begeleid in de uitwerking van eigen ingebrachte praktijkgerichte casussen.

Werkwijze

De cursus wordt verdeeld over 3 sessies van 2 uur. Op dag 1 ga je aan de slag met theorie in de ochtend deel 1 en in de middag deel 2. Het derde deel vindt 2 weken later plaats. Ter voorbereiding ontvang je een thuiswerkopdracht waarbij je zelf een casus uit de praktijk kunt inbrengen. In deel 3 gaan we met een aantal casussen aan de slag. Komt jouw casus niet aan bod? Niet getreurd: je krijgt van de trainers een persoonlijk advies voor het uitwerken van jouw casus.

De cursus is ontwikkeld in samenwerking tussen Wageningen Universiteit Rearch, Samen Klimaatbestendig en Groene Huisvesters.De cursus is bedoeld als eerste stap naar meer bewustwording m.b.t. het functioneel inzetten van corporatiegroen voor leefbaarheid en duurzaamheid. Wij hopen corporatiemedewerkers hiermee aan het denken en doen te zetten, zodat we in de toekomst vanuit een steeds groenere corporatiepraktijk, samen met jou, verdere stappen in de kennisontwikkeling naar toekomstbestendige sociale woningbouw kunnen zetten.

Doel van deze opleiding

Het doel van deze training is dat jij binnen jouw corporatie het vuurtje van vergroening aan kunt wakkeren. Of kort gezegd: dat jij een klimaatambassadeur wordt! Vervolgens moet dat vuurtje aanblijven en moet je je collega’s kunnen stimuleren om de woonomgeving te vergroenen en de leefbaarheid te verbeteren. In de training willen we laten zien waar d.m.v. slim groen in binnentuinen, op daken en tegen gevels een aantal problemen op te lossen en kansen te benutten zijn. De training geeft inzicht in de urgentie, strategieën en groenblauwe maatregelen ten behoeve van klimaatadaptatie en biodiversiteit. Het gaat om een introductie in de onderwerpen met een doorkijk naar de corporatiepraktijk. We bieden je een mix van inhoudelijke kennis en casussen en opdrachten vanuit de praktijk.
Opdrachten en introductie
  • Klimaatadaptatie en groen voor woningcorporaties
  • Waar staan jij en jouw corporatie als het gaat om vergroening en klimaatadaptatie?
  • Het gebruik van groen en water als kans op meer biodiversiteit en een betere kwaliteit van leven
Handelingsperspectief corporatie
  • Mogelijkheden voor verduurzaming vastgoed & buitenruimte met groenblauwe maatregelen
  • Rol gemeente, bewoners en anderen die kunnen helpen
Zelf aan de slag
Inbrengen van eigen casus (gebouw, binnentuin, bouwblok etc.)
Werkwijze
De sessies worden online klassikaal georganiseerd, zo ondersteunen we deelnemers onderling ervaringen uit te wisselen en kennis te delen.

Overige informatie
De cursus is ontwikkeld in samenwerking tussen Wageningen Universiteit Rearch, Samen Klimaatbestendig en Groene Huisvesters.
De cursus is bedoeld als eerste stap naar meer bewustwording m.b.t. het functioneel inzetten van corporatiegroen voor leefbaarheid en duurzaamheid. Wij hopen corporatiemedewerkers hiermee aan het denken en doen te zetten, zodat we in de toekomst vanuit een steeds groenere corporatiepraktijk, samen met jou, verdere stappen in de kennisontwikkeling naar toekomstbestendige sociale woningbouw kunnen zetten.

Planning

Datum Tijd Locatie Aanmelden
26-06-2024
10:00 - 12:00
Online - Thuis
10-09-2024
10:00 - 12:00
Online - Thuis
10-09-2024
13:00 - 15:00
Online - Thuis
Dit is een meerdaagse training
Aanmelden
12-11-2024
10:00 - 12:00
Online - Thuis
12-11-2024
13:00 - 15:00
Online - Thuis
05-12-2024
10:00 - 12:00
Online - Thuis
Dit is een meerdaagse training
Aanmelden
Datum, tijd & locatie
26-06-2024 10:00 - 12:00
Online - Thuis
10-09-2024 10:00 - 12:00
Online - Thuis
10-09-2024 13:00 - 15:00
Online - Thuis
Dit is een meerdaagse training
Datum, tijd & locatie
12-11-2024 10:00 - 12:00
Online - Thuis
12-11-2024 13:00 - 15:00
Online - Thuis
05-12-2024 10:00 - 12:00
Online - Thuis
Dit is een meerdaagse training

Kosten

Onderdeel Prijs
Kosten € 1.000,-

Ervaringen (4)

Theo
Verenigng Huurders Haarlemmermeer, VHH • bestuurslig huurdersvereniging
april 2024
Voor de training Ambassadeur Klimaatadaptie vond ik de inhoudelijke informatie en toelichting wel goed opgebouwd.Ik kon net direct merken dat het uitsluitend voor medewerkers van Cooperaties was.. Goed juist om dat ik denk dat verhuurdersorganisaties en evt. Bewonerscommissies/vve's hier ook veel van kunnen opsteken. Kritische noot is dan wel dat kosten voor die organisaties niet makkelijk te genereren zijn. Ik vond de duo presentatie en uitlef door;Lisa en Tessa goed op elkaar aansluitenen qua invalshoek verfrissend. Zou iets meer uitleg kunnen bij kaarten over hitte en water. stress. Is ook lastig voor huiswwerkopdracht goed materiaal te vinden
Jonne
Woonstichting Groninger Huis • Woonconsulent
november 2023
Fijne training met bekende en onbekende informatie. Ook leuk om dit samen te doen met andere corporaties en te horen wat zij zien en war zij tegenaan lopen.
Anoniem
Anoniem
november 2023
Goede locatie, mooie wisseling van deelnemers interessante casussen.
Anoniem
Anoniem
november 2023
Goede informatie op een informele manier. Leuke om klassikaal de huiswerkopdrachten door te nemen en van elkaar te leren, ook qua onderwerpen.
Opleidingskosten
€ 1.000,-
Ervaringsscore
8.0
(9)
Incompany training

Op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie of team? Vraag dan de incompany training aan.

Aanvragen
Wachtkamer

Geen geschikte datum of locatie? Schrijf je in voor de wachtkamer. Dan houden we je op de hoogte van de nieuwe planning.

Inschrijven

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

info@watdoejijmorgen.nl
088 - 2032832