Lichamelijke overbelasting is een belangrijke veroorzaker van ziekteverzuim. Vooral medewerkers die jaren achter elkaar dezelfde fysieke werkzaamheden doen, hebben een grote kans op rug-, nek- en schouderklachten. Tijdig actie ondernemen voorkomt de kans op langdurige uitval. Het op tijd onderkennen en herkennen dat het werk belastend is voor je lichaam is de eerste stap. Vaak kun je door het aanpassen van werkzaamheden of het gebruiken van hulpmiddelen uitval voorkomen.

Wat moet je doen als je lichamelijke klachten hebt?

Praat erover. Niet alleen met collega’s onderling maar ook met je leidinggevende of een hr-adviseur. Zoek met elkaar uit of het mogelijk is om je werk aan te passen, te verlichten of taken te rouleren. Kijk, bijvoorbeeld, met je leidinggevende op de FLOW Arbo Portal. Hier staan zes werkboeken die per vakgebied hulpmiddelen beschrijven die je kunt gebruiken om je werkplek veilig en gezond te houden. Klik hier voor de link naar deze werkboeken.

Wat kun je doen om lichamelijke klachten te voorkomen?

Digitalisering

Nuttige trainingen op het gebied van lichamelijke klachten:

Hulp

Vragen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw vakgebied of over een opleiding? Vraag het aan onze experts. Klik hier om contact op te nemen met de helpdesk van watdoejijmorgen.nl