Type opleiding
Klassikaal
Duur
1 dag
Opslaan
Opslaan als favoriet Opgeslagen als favoriet

Omschrijving

Met deze training maken we je wegwijs in de gedragskant van participatie om zo jouw participatieprojecten meer te laten opleveren. Vanuit het vakgebied Groepsdynamica leren we je hoe je gebruik kunt maken van de ‘collectieve intelligentie’ van huurders. Als je slim gebruikmaakt van de wijsheid van deze groep betrokkenen, kan participatie enorm veel opleveren. Kennis over hoe groepen werken, wat ze nodig hebben om zich betrokken voelen en hoe je kunt voorkomen dat het een meningen-spektakel wordt, gaat je participatieprojecten zeker vooruit helpen

In de training ‘Slimmer samenwerken met huurders’ besteden we aandacht aan de gedragskant van participatie. We werken vanuit de kennis die we hebben over groepsgedrag: wat hebben mensen nodig om gemotiveerd bij te kunnen dragen, om zich niet alleen betrokken te voelen maar ook die betrokkenheid te tonen. Daarnaast kijken we natuurlijk ook naar de kant van de organiserende partij: hoe kun je het beste participatie organiseren? Welke slimme trucs kun je toepassen in de timing, vorm, en vraagstelling bijvoorbeeld? Welke dynamieken kunnen er spelen in het groepsproces, en hoe maak je deze constructief?

In de training werken we op twee niveaus: we kijken naar de huurders als geheel, maar ook naar de samenwerking die je hebt met bijvoorbeeld een afvaardiging van huurders, zoals een huurdersvereniging. Want ook daarbij ontstaat een dynamiek die je wellicht slimmer kunt benutten. De training biedt een interessante combinatie van kennis over groepsgedrag en inzicht in hoe dat zich uit in participatieprocessen. En natuurlijk hoe je deze kennis slim toepast in de praktijk, om tot betere keuzes te komen m.b.t. de participatie in jouw project.

Deze training gaat niet over wetgeving en op welke momenten inspraak verplicht is bijvoorbeeld. Hiervoor kan je eventueel de trainingen de overlegwet en/of de woningwet volgen.
Deze training gaat wel over participatie als een groter omvattend proces waarin we de groep als uitgangspunt nemen, en hoe je daar betrokkenheid in kunt organiseren. Zo investeer je vooraf om die verplichte inspraakmomenten tot meerwaarde te laten komen.

Resultaat

Na het volgen van deze training kun je slimmere keuzes maken in je participatie-aanpak. Je leert:

 • Beter begrijpen hoe je groepen gemotiveerd krijgt rondom participatievraagstukken;
 • Weerstand en andere belemmerende dynamieken herkennen en waar mogelijk voorkomen;
 • Oog te hebben voor de impact van de usual suspects, maar juist ook de zwijgende meerderheid te activeren

Doelgroep

In de praktijk werken veel diverse functies samen in participatie teams. Dus ongeacht je rol in zo’n team, je bent van harte welkom. Hierbij kun je denken aan rollen als: Omgevingsmanager, Communicatie-adviseur, Participatie Manager, Gebiedsmanager, Projectmanager


Doel van deze opleiding

We behandelen de volgende onderwerpen:
 • 1. Participatie vanuit de bedoeling
 • a. Hoe verhoudt die bedoeling zich tot jullie werk-definitie?
 • 2. Participatie als groepsproces benaderen
 • 3. Belemmerende groepsdynamieken om alert op te zijn
 • a. De dominantie van de luide minderheid
 • b. De veilige valkuil van een echokamer
 • c. Weerstand en vooral hoe dit te voorkomen
 • d. Schijndraagvlak, ofwel hoe je de zwijgende meerderheid verliest in hetproces
 • 4. Hoe zorg je dat participatie gaat opleveren?
 • a. Wat is nodig voor een betrokken groep?
 • b. De kracht van een idee
 • c. Het creëren van juiste voorwaarden voor een groepsproces datoplevert
 • d. Continue dialoog als uitgangspunt
 • e. De juiste vragen
Werkwijze
Je mag jouw eigen participatieproject meenemen naar de training, zodat je vragen kunt stellen over jouw project.
Na de training ben je welkom om je participatieplan op te sturen naar de trainer, die met je mee kan lezen en je van en eventueel advies kan voorzien en/of je belangrijkste vragen beantwoordt. Voorafgaand aan deze training krijg je een intakeformulier toegestuurd. Hierin beantwoord je een aantal vragen, bijv. over je werkervaring op het gebied van participatie. Dit helpt de trainer in het vormgeven van het programma.

Planning

Datum Tijd Locatie Aanmelden
01-07-2024
09:00 - 16:30
Regio Amsterdam
Aanmelden
01-10-2024 Startgarantie
09:00 - 16:30
Regio Utrecht
Aanmelden
Datum, tijd & locatie
01-07-2024 09:00 - 16:30
Exacte locatie volgt - Regio Amsterdam
Datum, tijd & locatie
01-10-2024 09:00 - 16:30
Exacte locatie volgt - Regio Utrecht
Startgarantie

Kosten

Onderdeel Prijs
Training € 730,-
Arrangementskosten € 85,-

Toelichting op arrangementskosten

Wij verzorgen de trainingslocatie en een arrangement bestaande uit koffie, thee, water en lunch. De kosten hiervoor bedragen € 65,- per dag. Als wij de training organiseren bij een corporatie die lid van ons is, dan bedragen de kosten € 25,- per dag. Deze kosten worden volledig teruggegeven aan de betreffende corporatie.

Opleidingskosten
€ 730,-
Incompany training

Op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie of team? Vraag dan de incompany training aan.

Aanvragen
Wachtkamer

Geen geschikte datum of locatie? Schrijf je in voor de wachtkamer. Dan houden we je op de hoogte van de nieuwe planning.

Inschrijven

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

info@watdoejijmorgen.nl
088 - 2032832