Type opleiding
Klassikaal
Duur
2 dagen
Opslaan
Opslaan als favoriet Opgeslagen als favoriet

Omschrijving

Je bent expert op je vakgebied en je wordt regelmatig gevraagd om je kennis over te dragen aan een groep. Inhoudelijk hoef je jou niets meer te vertellen. Je weet waar je het over hebt. Maar hoe breng je die kennis nu op zo’n manier, dat het allemaal duidelijk is voor je deelnemers, dat ze het snappen en er mee aan de slag kunnen? Het overdragen van kennis aan een groep is echt een vak apart. En tijdens deze training ga jij dit vak leren.

Doelgroep

Deze training is voor iedereen die expert is op zijn of haar vakgebied en trainingen geeft of gaat geven. Misschien sta je al een poosje voor de groep en gaat het je best goed af. Maar je doet het vooral op gevoel en je mist de basis. Of je hebt het nog nooit gedaan en weet eigenlijk niet waar je moet beginnen. Voor deze training is geen specifieke vooropleiding vereist.

Leerdoelen
Na afloop van deze training:

 • Kan jij verschillende interactieve werkvormen inzetten
 • Weet je hoe je op een systematische wijze een training kunt ontwikkelen
 • Kan jij de werkvormen afstemmen op de doelen van de workshop.
 • Weet je wat jouw eigen sterke punten zijn en wat de aandachtspunten zijn voor de groep.
 • Kan je omgaan met verschillende soorten ‘lastige’ situaties tijdens je training

Voorbereidingsopdrachten

Voorafgaand aan de training vul je een intakeformulier in. Hierop geef je aan wat jouw ervaring is met het onderwerp en wat jouw specifieke leerdoelen voor de training zijn. De trainer maakt een fine-tuning van het programma op basis van de leerdoelen van de deelnemers. Daarnaast vul je de leerstijlentest van Kolb in en houd de uitslag bij de hand tijdens de training. Ook krijg je de opdracht om een mini-training van maximaal 15 minuten voor te bereiden.

Werkwijze

De training ‘Train de ytrainer’ is een interactieve training, waar vooral het ‘doen’ centraal staat. Aan de hand van situaties uit je eigen praktijk ga je aan de slag. Je leert door te doen en door het krijgen van feedback van de trainer en de overige deelnemers. Daarnaast is er voldoende ruimte voor je eigen inbreng en het uitwisselen van tips en adviezen aan elkaar. Aan het einde van de training krijg je ook een naslagwerk met alle aangeboden theorie.

Doel van deze opleiding

Programma dag 1

Ochtend
Je hebt heel veel kennis en zodra je gevraagd wordt om deze kennis over te dragen in de groep, doe je dat met veel plezier. Maar soms schiet je misschien wel wat door. Je vertelt en vertelt en vertelt…. En in je ooghoeken zie je je deelnemers afhaken. En nog meer vertellen lijkt niet te helpen! In de ochtend van deze training leer je wat je kunt doen om je deelnemers te betrekken bij je lesstof. Hoe haak je ze aan en zorg je ervoor dat ze het ook nog kunnen onthouden? Onderwerpen:
 • Kennismaking
 • Hoe mensen leren
 • Interactie creëren
Middag
Er is niet 1 goede manier om je kennis over te dragen. Vaak doe je het op de manier die jou het beste ligt. Maar deze manier hoeft niet altijd aan te sluiten bij de manier van je deelnemers. En daarnaast… welke manieren zijn er allemaal? In dit dagdeel leer je meer over verschillende leerstijlen en diverse werkvormen. Door afwisseling en variatie blijft je lesstof nog beter hangen. Onderwerpen:
 • Leerstijlen
 • Werkvormen
 • Omgaan met vragen
Programma dag 2

Ochtend
Het is goed om te weten hoe je met een groep kunt werken, maar het doen is soms een ander verhaal. Gedurende deze dag krijgt iedereen de gelegenheid om een korte mini-training te geven. De overige deelnemers en de trainer geven feedback op de manier van training geven. Een uiterst leerzaam onderdeel, voor zowel de personen die de mini-les geven als de overige deelnemers. Onderwerpen:
 • Mini-lessen
 • Feedback geven
 • Inleiden oefening
 • Nabespreking oefeningen
Middag
Soms kom je als trainer in ‘lastige’ situaties terecht. Je krijgt opeens een onverwachte vraag, je deelnemers lijken niet geïnteresseerd te zijn, ze weten het allemaal beter of vertonen openlijk weerstand. In dit dagdeel leer je hoe je om kunt gaan met dit soort ‘lastige’ situaties.
 • Voorbeelden lastige situaties
 • Herkennen van vormen van weerstand
 • Inspelen op lastige situaties


Goed om te weten

Deze training heeft als focus het overbrengen van kennis in groepen. Naast deze training bieden we van dezelfde opleider ook de training ´Didactische Vaardigheden -Begeleiden van collega's aan. Deze training focust zich op het 1 op 1 overbrengen van kennis (in een rol als mentor/senior of het inwerken van nieuwe collega’s). Je kunt beide trainingen los van elkaar volgen. Meer informatie kan je vinden via deze link

Planning

Datum Tijd Locatie Aanmelden
24-05-2024
09:00 - 17:00
Exacte locatie volgt - Regio Zwolle
14-06-2024
09:00 - 17:00
Exacte locatie volgt - Regio Zwolle
Dit is een meerdaagse training
Aanmelden
07-10-2024
09:00 - 17:00
De Corporatie Academie - Regio Apeldoorn/Deventer
21-10-2024
09:00 - 17:00
De Corporatie Academie - Regio Apeldoorn/Deventer
Dit is een meerdaagse training
Aanmelden
Datum, tijd & locatie
24-05-2024 09:00 - 17:00
Exacte locatie volgt - Regio Zwolle
14-06-2024 09:00 - 17:00
Exacte locatie volgt - Regio Zwolle
Dit is een meerdaagse training
Datum, tijd & locatie
07-10-2024 09:00 - 17:00
De Corporatie Academie - Regio Apeldoorn/Deventer
21-10-2024 09:00 - 17:00
De Corporatie Academie - Regio Apeldoorn/Deventer
Dit is een meerdaagse training

Kosten

Onderdeel Prijs
Trainingsprijs 907,50
Arrangementskosten € 150,-

Ervaringen (2)

Naomi
De alliantie • Beheerder wonen
maart 2023
Het boekje had geen paginanummering
Anoniem
Anoniem
maart 2023
Interactief, laagdrempelig op een leuke manier heel veel geleerd.
Opleidingskosten
€ 907,50
Ervaringsscore
9.8
(5)
Incompany training

Op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie of team? Vraag dan de incompany training aan.

Aanvragen

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

info@watdoejijmorgen.nl
088 - 2032832