Type opleiding
Klassikaal
Duur
2 dagen
Opslaan
Opslaan als favoriet Opgeslagen als favoriet

Omschrijving

Ben je binnen je organisatie verantwoordelijk voor het begeleiden of inwerken van collega's? Gaat het begeleiden je over het algemeen goed af, maar doe je dit vooral op gevoel? Wil je meer grip krijgen op het begeleidingsproces, zodat je je collega's sneller en beter kunt laten leren? Kan je op één of meeredere vragen 'ja' antwoorden? Dan is deze training wat voor jou!

De rol van begeleider is behoorlijk ingewikkeld. Je kent de inhoud van het werk goed, maar hoe breng je dit nu aan iemand over die er nog niet zoveel van afweet? Je hebt vaak geen hiërarchische zeggenschap over je collega, maar je wilt de ander wel laten zien wat hij goed doet en wat er nog beter kan. Daarnaast zijn alle collega's verschillend, dus bij iedereen zul je een andere aanpak moeten verzinnen. Kortom: er zit voldoende uitdaging in deze rol.

Werkwijze

Begeleiden van collega’s is een interactieve training, waar vooral het ‘doen’ centraal staat. Aan de hand van situaties uit je eigen praktijk gaan we aan de slag. Je leert door te doen en door het krijgen van feedback van de trainer en de overige deelnemers. Daarnaast is er voldoende ruimte voor je eigen inbreng en het uitwisselen van tips en adviezen aan elkaar. Aan het einde van de training krijg je ook een naslagwerk met alle aangeboden theorie.

Leerdoelen:
Na deze training;

 • Ken je jouw eigen voorkeursstijl van begeleiden en ken je jouw kwaliteiten en valkuilen hierbij.
 • Lukt het jou op een gestructureerde manier informatie over te brengen zodat het beklijft.
 • Ken en herken je de verschillende behoeftes in begeleiding bij jouw collega’s en lukt het jou je eigen manier van begeleiden hierop aan te passen.
 • Ben je in staat om op een gestructureerde wijze feedback te geven op het functioneren van de collega’s die je begeleidt. Ook ben je in staat om je collega’s te coachen om dit gedrag aan te passen.
 • Kan je omgaan met weerstand tegen de begeleiding
 • Ken je de verschillende leerstijlen en kan je deze toepassen bij de begeleiding van jouwcollega’s

Voorbereiding

 • Je vult een intakeformulier in. Hierop geef je aan wat je ervaring is en wat je wilt leren tijdens deze training. Op basis van deze informatie wordt er scherpte aangebracht in het programma door de trainer.
 • Daarnaast vul je een korte test in met betrekking tot stijlen van begeleiding. Je neemt de uitslag hiervan mee naar de training.

Doel van deze opleiding


Programma dag 1

Ochtend
Jij als expert hebt zo verschrikkelijk veel kennis. En als je uitleg geeft over een bepaalde procedure zie je je collega soms glazig kijken en dan komt hij ook nog eens vaker met dezelfde vraag. Je draagt je kennis met veel plezier over, maar je ziet soms ook wel dat het de collega duizelt. In dit dagdeel leer je hoe je je kennis op een gedoseerde manier over kunt dragen. Dit doe je op zo’n manier dat de collega het ook echt begrijpt en jij daar alle vertrouwen in hebt!
 • Structuur aanbrengen bij het overdragen van informatie
 • Verschillende manieren van het overdragen van informatie
 • Controleren of de informatie is aangekomen
Middag
Soms heb je collega’s die het inhoudelijk prima voor elkaar hebben. Op hun kennis is niets aan te merken. Maar in hun houding en gedrag richting anderen of richting jou, slaan ze wel eens de plank mis. Tijdens deze middag ga je leren hoe je dit gesprek over houding en gedrag aangaat. Je leert hoe je feedback helder en concreet kunt maken en hoe je dit zo kunt brengen dat je oog houdt voor de relatie met de collega. Ook onderzoek je samen hoe je het gedrag kunt veranderen.
 • Feedback objectief brengen
 • Achterhalen van de intentie van het gedrag
 • Samen zoeken naar verandering van het gedrag
Programma dag 2

Ochtend
Soms heb je collega’s die al behoorlijk zelfstandig aan de slag gaan. Je merkt dat ze alle vertrouwen hebben en ook eigenlijk geen hulp aan jou vragen. Sterker nog: als je hulp aanbiedt dan geven ze aan dat dit niet nodig is. Maar in de praktijk merk je dat er toch nog fouten worden gemaakt. In dit dagdeel leer je de collega laten inzien dat ze nog niet alles onder de knie hebben en onderzoek je wat maakt dat de collega’s denken geen hulp nodig te hebben. Dit alles zonder dat je collega zich aangevallen voelt of dat de collega het gevoel heeft dat hij alleen gelaten wordt.
 • Onderzoeken bezwaar tegen begeleiding
 • Het motiveren van collega’s om inzicht in het handelen geven
 • Overtuigen en beïnvloeden van je collega over de juistheid van de te volgen werkwijze
Middag
Collega’s komen de hele dag door met heel veel verschillende soorten vragen naar je toe. Soms komen er vragen van je collega’s waarvan je denkt ‘He? Dat is gek dat ze dat nog niet weten? Dat zouden ze nu toch wel moeten?’ Je wilt meer rust hebben en zorgen dat je collega’s zelf meer actief opzoek gaan naar een oplossing. In dit dagdeel leer je op een gestructureerde manier coachen. Door het stellen van de juiste vragen, werk je aan zelfstandigheid en de zelfredzaamheid van je collega.
 • Structuur tijdens het coachen
 • Uit de oplossing blijven
 • Samenvatten van de verkregen informatie
 • Afspraken maken over het toepassen van de gekozen richting.
Goed om te weten

Naast deze training bieden we van dezelfde opleider ook de training ´Didactische Vaardigheden -Train de Trainer´ aan. Je kunt beide trainingen los van elkaar volgen. Meer informatie kan je vinden via dezelink

Planning

Datum Tijd Locatie Aanmelden
05-04-2023
09:00 - 17:00
Corporatie Academie - Regio Rotterdam
19-04-2023
09:00 - 17:00
Corporatie Academie - Regio Rotterdam
Dit is een meerdaagse training
Aanmelden
Datum, tijd & locatie
05-04-2023 09:00 - 17:00
Corporatie Academie - Regio Rotterdam
19-04-2023 09:00 - 17:00
Corporatie Academie - Regio Rotterdam
Dit is een meerdaagse training

Kosten

Onderdeel Prijs
Trainingsprijs exclusief BTW € 750,-
Arrangementskosten € 150,-
Opleidingskosten
€ 750,-
Incompany training

Op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie of team? Vraag dan de incompany training aan.

Aanvragen

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

info@watdoejijmorgen.nl
088 - 2032832