Type opleiding
Klassikaal
Duur
1 dag
Opslaan
Opslaan als favoriet Opgeslagen als favoriet

Omschrijving

Gevaarlijke stoffen op het werk zijn stoffen die mogelijk gevaar opleveren voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Deze stoffen kunnen zitten in verpakte producten, zoals schoonmaakmiddelen, kitten, verven en smeermiddelen. Ook kunnen gevaarlijke stoffen tijdens het werk ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn lasrook, houten kwartsstof en dieselmotoremissie.
1 op de 6 werknemers heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Door te werken met gevaarlijke stoffen loop je een groter risico om ziek te worden. Uit de factsheet van het Ministerie SZW blijkt dat 40% van de ziektelast door ongunstige arbeidsomstandigheden, komt door werken met gevaarlijke stoffen. Verreweg het meest voorkomende gevolg is kanker, met ruim 2.100 sterfgevallen (ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613). Het kan jaren duren voordat je merkt dat je ziek bent! Het belang van een goede risico inventarisatie en een goede voorlichting blijkt dus wel uit de cijfers. Sinds enkele jaren is instructie op dit gebied zelfs verplicht.

Een werkgever is verplicht te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor werknemers. Als onderdeel van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) moet een werkgever ook de blootstelling aan gevaarlijke stoffen beoordelen. Onder meer door te inventariseren aan welke stoffen werknemers worden blootgesteld en in welke mate. Waar de blootstelling volgens de normering te hoog is, moeten maatregelen worden getroffen. Iedere gevaarlijke stof kent specifieke gebruiksvoorwaarden. Werknemers die met gevaarlijke stoffen werken zijn verplicht de instructies van de gebruiksvoorwaarden nauwkeurig te volgen en eventueel aanvullende instructies van de werkgever op te volgen.

Resultaat
Door het volgen van de 'cursus gevaarlijke stoffen' voldoen werkgever en deelnemers aan de door de Arbowet en de Inspectie SZW gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.

Doelgroep
De cursus omgaan met gevaarlijke stoffen is bedoeld voor medewerkers die in aanraking (kunnen) komen met gevaarlijke stoffen. De cursus gevaarlijke stoffen is bedoeld voor iedereen die in zijn/haar werk te maken heeft met gevaarlijke stoffen, maar daar geen specialistische beroepsopleiding voor nodig heeft.

Doel van deze opleiding

De volgende onderwerpen worden behandeld:
  • wet- en regelgeving;
  • soorten gevaarlijke/risicovolle stoffen;
  • KCA-lijst;
  • omgaan met gevaarlijke/risicovolle stoffen;
  • calamiteiten;
  • Opslag gevaarlijke stoffen conform PGS15
Werkwijze
Tijdens de cursus word je opgeleid om op een veilige en verantwoorde wijze om te gaan met gevaarlijke en/of risicovolle stoffen en inzicht te krijgen in de risico’s op de werkplek. Wanneer er niet veilig gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. In circa 1 op de 3 bedrijven wordt met gevaarlijke stoffen gewerkt. In deze cursus komen alle belangrijke aspecten aan bod van het veilig werken met gevaarlijke stoffen.Vaak zijn werknemers zich niet bewust van de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en straling. Soms onderschatten ze deze.Om werknemers en de omgeving goed tegengevaarlijke stoffen te beschermen moetenbedrijven risico’s inventariseren, het effectop de gezondheid bepalen en aan de handdaarvan doeltreffende maatregelen nemen.Tijdens de basiscursus Gevaarlijke stoffen leer jeo.a. de blootstellingsrisico’s te bepalen en degevaarseigenschappen van gevaarlijke stoffen teherkennen.

Extra bijzonderheden
Na deelname aan de cursus je digitaal een persoonlijk certificaat met een adviesgeldigheidsduur van 3 jaar.

Planning

Datum Tijd Locatie Aanmelden
11-10-2024
09:00 - 17:00
Harderwijk
Aanmelden
Datum, tijd & locatie
11-10-2024 09:00 - 17:00
Kader - Harderwijk - Harderwijk

Kosten

Onderdeel Prijs
Trainingsprijs excl. BTW € 295,-
Opleidingskosten
€ 295,-
Incompany training

Op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie of team? Vraag dan de incompany training aan.

Aanvragen
Wachtkamer

Geen geschikte datum of locatie? Schrijf je in voor de wachtkamer. Dan houden we je op de hoogte van de nieuwe planning.

Inschrijven

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

info@watdoejijmorgen.nl
088 - 2032832