BIM is hot! Het werken met Bouw Informatie Modellen wordt aanbevolen door Aedes. Rijkswaterstaat stelt het werken met BIM verplicht en aannemers pronken ermee. Maar waarom eigenlijk? Wat is het en wat maakt dat je hier als professional aan moet beginnen. Hoe richt je een bedrijfsorganisatie en projecten hierop in. En vooral, wat betekent BIM in de dagelijkse praktijk van verschillende rollen. Dit gaat dus over de impact op, en raakvlakken met verschillende functies binnen de woningcorporatie.

Opleidingskosten
€ 250,-
Data, locatie en aanmelden
Data, locatie en aanmelden

Omschrijving

BIM is hot! Het werken met Bouw Informatie Modellen wordt aanbevolen door Aedes. Rijkswaterstaat stelt het werken met BIM verplicht en aannemers pronken ermee. Maar waarom eigenlijk? Wat is het en wat maakt dat je hier als professional aan moet beginnen. Hoe richt je een bedrijfsorganisatie en projecten hierop in. En vooral, wat betekent BIM in de dagelijkse praktijk van verschillende rollen. Dit gaat dus over de impact op, en raakvlakken met verschillende functies binnen de woningcorporatie.

Resultaat
Het doel van deze training is inzicht en inspiratie in het fenomeen BIM.
Met het volgen van deze training heb je een helder beeld van hoe BIM jou en je organisatie gaat helpen. Bij zowel strategische vraagstukken als op de werkvloer. Doordat je kennis hebt van de ervaringen en visie’s van verschillende toonaangevende instanties, zoals BIM loket, Aedes, verschillende woningcorporaties, Rijksvastgoedbedrijf en vooruitstrevende bouwers, sta je sterk in je schoenen als gesprekspartner voor opdrachtnemers. Jouw zullen ze geen knollen voor citroenen verkopen.

Doelgroep
Deze training is relevant voor alle medewerkers die een relatie hebben met Vastgoed. Van assetmanagement, -ontwikkeling, -bouwuitvoering, -onderhoud tot –data. Deze BBIM basis bewustwording is van belang voor van het uitvoeren van je rol als bestuurder tot aan opzichter.

Doel van deze opleiding

BIM
In de aftrap geven wij in 5 min een beeld van wat BIM is. Kort maar krachtig. En vooral eenvoudig en eenduidig. Daarbij wijzen we ook op de verschillende betekenissen die men in de bouw aan het woord dichten. Door deze aftrap geven alle deelnemers dezelfde betekenis aan het woord BIM

Trends
Welke maatschappelijke trends zijn waarneembaar en welke noodzaken tot het digitaliseren van vastgoeddata met BIM?

Opdrachtgever
In dit deel gaan we in op de nut en noodzaak voor een opdrachtgever om te gaan bimmen. En reiken we ook aan hoe je hier als aannemer goed op kunt inspelen. Aan het einde van dit deel hebben de deelnemers een idee wat ze anders kunnen doen, in hun communicatie.

Voorbereiding
In dit deel bespreken we de do’s en don’ts bij renovatie en groot onderhoud als ook bij nieuwbouw.Op welke vlakken is dit precies hetzelfde en waar zit een verschil.Ook hier sluiten we af met een oefening, waarin de deelnemers hun persoonlijke acties uitwerken.

Bouwuitvoering
In dit deel geven we een kanon aan voorbeelden hoe je BIM kunt toepassen in de bouwuitvoeringsfase. Van werkvoorbereiding tot oplevering/ nazorg. En de verschillen tussen 0% en 100% BIM proof. Maar vooral welke smaken hier allemaal tussen zitten. Voor je eigen werkorganisatie en je communicatie met derden, zoals de gemeente en aannemer.

Assetmanagement en Facilitymanagement
Wat is de betekenis van BIM voor Assetmanagement en Facilitymanagement.

Business case 1A4
Waarom werken met BIM? Natuurlijk omdat het 3D gaming sexy is en giga veel leuker dan het oneindig stomme 2D tekeningen. Maar een bedrijf doet niet snel een investering omdat iets ‘leuker’ is. Er wordt veel gespeculeerd over BIM en reductie faalkosten. Toch ontbreken de rekenvoorbeelden. Wij maken het simpel en laten jou de business case op 1 A4 zelf maken. Zodat je met eigen ervaring kunt aantonen dat BIM’en loont.

Veranderende rollen
Nu je weet wat BIM op alle terrein betekent gaan we de veranderende rollen op een rij zetten. Welke rollen zijn echt nieuw? En welke rollen veranderen door BIM. Wat zeggen de autoriteiten hierover. En samen bespreken we ook de functie waar je nu en komende 3 jaar in zit. Zodat je met gerichte focus op BIM jouw job kunt uitvoeren en opleidingsplan kunt kiezen.

Toekomst
BIM is al ruim 20 jaar oud. Heeft veel kansen en mogelijkheden. Indit een na laatste deel gunnen we je een blik in de toekomst.

Wrap up
Bij de afsluiting van deze dag maken we een wrap up van alles wat voor jou van waarde is geweest tijdens deze training. Leren van elkaars inzichten. En scherpen je focus aan met minimaal 3 acties die je aan deze dag hebt overgehouden.

Voorbereiding
Voor aanvang van deze BIM dag ontvangen de deelnemers van ons een Inleiding in BIM per e-mail. Deze Inleiding in BIM is ter voorbereiding op de BIM training. Deels om hen alvast lekker te maken en deels om zo alles uit de training te halen. Het beschrijft ’t doel en de onderwerpen. Geeft wat leesvoer, websites en filmpjes ter voorbereiding. En tot slot enkele vragen over hun huidige werk. Zij dienen hun antwoorden mee te nemen naar de sessie, want hiermee gaan we aan de slag.

Werkwijze
Er wordt klassikaal gewerkt in een groep van minimaal 6 deelnemers tot maximaal 12 deelnemers. Deze groepsgrote geeft een gezellige en leerzame dynamiek. Waarbij voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht en vraagstukken. En tevens een gezonde groepsdynamiek geeft met kruisbestuiving tussen verschillende vakdisciplines
De training zit vol met interactie om jouw hersenen te teasen en bij de les te houden. En we laten je leren door te DOEN! De ervaring leert ons dat dit de meest prettige manier van trainen is waarmee je het meest onthoudt.