Type opleiding
Klassikaal
Duur
3 dagen
Opslaan
Opslaan als favoriet Opgeslagen als favoriet

Omschrijving

Data is hét buzzwoord van nu. Als woningcorporatie beschik je over veel data, maar wordt die data ook gebruikt in besluitvormings- en veranderprocessen? Vaak nemen we beslissingen op basis van onze ervaring en intuïtie en maken we daarbij slechts beperkt gebruik van cijfers. In deze driedaagse training stap je in de wereld van data. Wat is er nodig om beschikbare data om te zetten in bruikbare inzichten? Welke rol kun je daar als manager of medewerker van een woningcorporatie in spelen?

Resultaat
In deze drie dagen vergroten we je ‘datageletterdheid’, oftewel je kennis en ervaring op het gebied van data. We richten ons op de data science vaardigheden die je als manager of medewerker nodig hebt om binnen jouw corporatie bij te dragen aan data-gedreven werken en betere besluitvorming. Je gaat aan de slag met oefenopdrachten en materiaal uit je eigen werk. Ervaring met het gebruiken van data helpt bij het daadwerkelijk gebruik maken van data in het besturen van projecten, teams en bedrijven.

Na afloop van deze opleiding heb je ervaring opgedaan met verschillende vormen van data analyse en weet je wat er wel en niet mogelijk is met data. Daarnaast heb je concrete aanknopingspunten om binnen jouw werk slimmer met data aan de slag te gaan en kun je direct van start. Je bent in staat data tot leven te brengen en kunt met en over data communiceren op zo’n manier dat je publiek precies begrijpt wat ermee bedoeld wordt.

Doelgroep
Voor deze training is geen voorkennis vereist. Deze training is geschikt voor jou als:

 • Je graag meer wilt weten over data: wanneer hebben we het nou over Big Data, en wat is Artificial Intelligence precies? Wat betekent dat voor een woningcorporatie, hoe identificeer je relevante data en hoe begin je daarmee?
 • Je beschikt over kennis van bedrijfsprocessen en bent nieuwsgierig, avontuurlijk en vasthoudend. Nieuwsgierig en avontuurlijk omdat je zelf met de data aan de slag wilt en nieuwe manieren wilt onderzoeken om antwoorden en inzichten te ontsluiten. Vasthoudend om de organisatie op basis van betekenisvolle informatie, écht beter te maken.
 • Je weleens presentaties moet maken waarin je iets met getallen moet presenteren. De data die je tegenkomt in je werk zit bijvoorbeeld in de vorm van excelsheets, rapportages, grafieken, dashboards of tabellen. Of simpelweg in wekelijkse/maandelijkse cijfers waar je naar kijkt of iets van moet vinden.

Extra Bijzonderheden
Voor elke trainingsdag doe je een of meerdere voorbereidingsopdrachten. De voorbereidingstijd per trainingsdag varieert tussen een half uur tot twee uur werk. Voor de tweede en derde trainingsdag is het belangrijk een laptop bij je te hebben – we gaan dan echt aan de slag met data science en datavisualisatie.

Doel van deze opleiding

Dag 1
Data science is het vakgebied op het snijvlak van informatica, wiskunde en bedrijfskunde. Data scientists houden zich bezig met het omzetten van data naar informatie. Welke patronen zien we in de data? Kunnen we historische gegevens gebruiken om voorspellingen te doen over de toekomst? Alleen de vertaalslag naar inzicht is niet voldoende: data levert alleen waarde op als je naar de inzichten gaat handelen. Dat noemen we data-gedreven werken. Om dit echt goed te begrijpen, doorlopen we met elkaar het volledige traject van data tot actie.

Op dag 1 zorgen we voor een gezamenlijk begrippenkader. We werken aan jouw begrip van het data science vakgebied en de relevante termen. We besteden aandacht aan wat je wel en niet kan met data en bespreken allerlei succesvolle toepassingen van data binnen bedrijven. ’s Middags ga je actief aan de slag met je eigen context: hoe zou jij meer gebruik kunnen maken van data binnen jouw werk/jouw corporatie? Welke data(bronnen) zijn daarbij relevant? Waar moet je beginnen?

Onderwerpen die tijdens deze dag aan bod komen:
 • Vaststellen gezamenlijk begrippenkader
 • Data-gedreven beslissingen
 • De data-gedreven woningcorporatie
 • Zo start je een data analytics project
 • Formuleren van data vraagstukken binnen je eigen context

Dag 2
Tijdens dag 2 gaan we écht aan de slag met verschillende vormen van data science. Na deze dag begrijp je volledig wat een dataproject behelst, omdat we samen de stappen doorlopen van een dataproject. We starten de dag met het gezamenlijk verzamelen en opschonen van data, waarna we doorgaan naar het uitvoeren van verschillende vormen van data analyse. Dit is misschien wel de meest spannende dag van de drie, omdat je ook zelf gaat programmeren. Niet om dit dagelijks in je werk te gaan doen, maar om beter te begrijpen hoe data science nu echt werkt. Aan het einde van deze dag heb je het zelf meegemaakt!

Onderwerpen die tijdens deze dag aan bod komen:
 • Descriptive analytics
 • Diagnostic analytics
 • Predictive analytics
 • Prescriptive analytics

Dag 3
De laatste dag van de training richt zich op misschien wel de belangrijkste stap in het komen van data tot inzicht: het vertalen van data naar bruikbare visualisaties, het meenemen van je collega’s in de inzichten en het daadwerkelijk implementeren van resultaten. Deze dag richt zich volledig op het verbeteren van jouw storytelling vaardigheden op het gebied van data. Je gaat aan de slag met concrete handvatten om data effectiever te presenteren, in dashboards en in presentaties.

Onderwerpen die tijdens deze dag aan bod komen:
 • Storytelling met data
 • In 5 stappen effectief data visualiseren
 • Effectieve dashboards in Excel
 • Effectieve dashboards in visualisatietools als PowerBI en Tableau
Werkwijze
De training is interactief en praktisch. We besteden veel aandacht aan jouw vraagstukken en casussen, zodat de nieuwe informatie goed aansluit bij jouw dagelijkse realiteit en je er na afloop van de training direct mee aan de slag kan. Op dag 2 en dag 3 van de training ga je zelf aan de slag met opdrachten. We wisselen dan af tussen klassikale theorie, het individueel of in een groep uitvoeren van opdrachten en het weer klassikaal bespreken en bediscussieren van de uitkomsten. De groepsgrootte is afhankelijk van inschrijvingen, maar zal niet meer dan 20 personen zijn. Dit zorgt ervoor dat er voldoende tijd en ruimte is voor eigen inbreng en discussie.

Planning

Datum Tijd Locatie Aanmelden
20-09-2024
09:00 - 17:00
SeederDeBoer - Amsterdam
18-10-2024
09:00 - 17:00
SeederDeBoer - Amsterdam
15-11-2024
09:00 - 17:00
SeederDeBoer - Amsterdam
Dit is een meerdaagse training
Aanmelden
Datum, tijd & locatie
20-09-2024 09:00 - 17:00
SeederDeBoer - Amsterdam
18-10-2024 09:00 - 17:00
SeederDeBoer - Amsterdam
15-11-2024 09:00 - 17:00
SeederDeBoer - Amsterdam
Dit is een meerdaagse training

Kosten

Onderdeel Prijs
Trainingsprijs € 995,-
Opleidingskosten
€ 995,-
Incompany training

Op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie of team? Vraag dan de incompany training aan.

Aanvragen
Wachtkamer

Geen geschikte datum of locatie? Schrijf je in voor de wachtkamer. Dan houden we je op de hoogte van de nieuwe planning.

Inschrijven

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

info@watdoejijmorgen.nl
088 - 2032832