Type opleiding
Klassikaal
Duur
1 dag
Opslaan
Opslaan als favoriet Opgeslagen als favoriet

Omschrijving

Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema voor medewerkers van corporaties. Het werk gaat de komende 5 jaren in alle beroepsgroepen waarschijnlijk sterk veranderen. Digitalisering, samenwerken met netwerkpartners en een grote opgave op het gebied van verduurzaming. Opdrachtgeverschap en regievoering zijn steeds meer van belang. Dat vraagt om andere competenties van medewerkers. De OR is als vertegenwoordiger van de medewerkers een belangrijke partij bij het gesprek over duurzame inzetbaarheid. In de training ligt de focus op de rol van de medezeggenschap.

Resultaat
Na deze training heb jij:

  • Inzicht in de bijdrage die jullie OR kan leveren bij het bevorderen van duurzaam inzetbare medewerkers.
  • Ken jij de dienstverlening van FLOW en weet jij welke tools beschikbaar zijn
  • Weet jij hoe jouw OR duurzame inzetbaarheid verder op de agenda kan zetten voor het overleg met Bestuur, MT en HR.

Doelgroep
Alle OR-leden, nieuw of ervaren kunnen aan deze training deelnemen.

Extra bijzonderheden
Het is een online training via MS Teams. Voorafgaand aan de training ontvang je ter voorbereiding de checklist Duurzame Inzetbaarheid waarmee je kunt inventariseren wat er al gebeurt binnen jouw corporatie en welke stappen nog gezet kunnen worden.

Deze training wordt betaald door een bijdrage van FLOW en het Europees Sociaal Fonds (ESF). Hierdoor zijn de kosten voor deelnemers beperkt tot een bijdrage van € 85,- (vrijgesteld van btw).

Doel van deze opleiding

Interactieve aftrap. Kennismaking met de deelnemers en hun corporatie. Al jullie vragen voor deze dag op een rij.

Wat is duurzame inzetbaarheid, we maken aan de hand van een opdracht in subgroepen concreet wat het voor medewerkers betekent. Duurzame inzetbaarheid wordt vanuit de insteek van HR- en Arbobeleid behandeld. Onderwerpen als ontwikkeling en vitaliteit en hun verband worden toegelicht.

De corporatie van de toekomst. We gaan in op de mogelijke veranderingen die in de verschillende functies aan de orde zijn en wat dat betekent voor de betrokken medewerkers. We gaan in subgroepen aan de slag met jullie eigen functies. We bespreken het instrument Strategische Personeelsplanning. En de gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers en medewerkers voor employability komt aan de orde.

Presentatie van de dienstverlening van FLOW. De tools en diensten waarover medewerkers en werkgevers kunnen beschikken worden gepresenteerd en toegelicht, waaronder de tools van FLOW en watdoejijmorgen.nl. Ook krijg je als OR inzicht in de relatie tussen FLOW en De Corporatie Academie en hoe deze elkaar versterken en aanvullen. Een gastspreker geeft een toelichting op de Branche werkdruk/PSA scan die is ontwikkeld voor de sector. Ervaringen van de deelnemers met de tools worden uitgewisseld.

De rol die de OR kan vervullen bij het bevorderen van duurzame inzetbaarheid.
Aan de hand van de vooraf ingevulde checklist duurzame inzetbaarheid onderzoeken wij wat er al bij de deelnemende corporaties gebeurt en welke stappen er nog gezet kunnen worden. We bespreken wat er nodig is om het thema op de agenda te zetten en hoe de OR het verder bespreekbaar kan maken bij bestuur, MT en HR. We wisselen tips, successen en andere ervaringen van de deelnemers uit.

Werkwijze
Om optimale interactie te bevorderen bestaat de groep uit maximaal 14 deelnemers. We werken praktijkgericht, theorie wordt vertaald naar concrete acties die je na de training direct kunt gebruiken.

Optioneel: Follow-up adviesgesprekken
We willen graag dat deze training je in je eigen OR-praktijk binnen jouw corporatie verder brengt. Daarom kun je als follow-up op deze training met jouw OR een eenmalig adviesgesprek aanvragen. Samen met de trainer maken jullie een analyse van de situatie bij jouw eigen corporatie: Wat wordt er al gedaan aan het bevorderen van duurzame inzetbaarheid en welke instrumenten zijn reeds aanwezig? We bespreken wat nodig is om het beleid van duurzame inzetbaarheid verder te ontwikkelen en uit te voeren. Hoe de OR door co-creatie met bestuur en HR een wezenlijke bijdrage kan leveren. Er worden handvatten aangereikt over de stappen die de OR concreet kan zetten. Bij deze bijeenkomst is het effectief om ook de bestuurder en HR-adviseur uit te nodigen om samen te bespreken wat nodig is om duurzame inzetbaarheid verder uit te bouwen. De keuze om de bestuurder en HR wel/niet bij dit adviesgesprek te betrekken is echter aan jullie zelf.
Of een follow-up voor jullie wenselijk is, kun je na afloop van de training met de trainer zelf afstemmen en eventueel inplannen.

Planning

Datum Tijd Locatie Aanmelden
14-12-2021
09:00 - 16:30
Thuis
Aanmelden
Datum, tijd & locatie
14-12-2021 09:00 - 16:30
Online - Thuis

Kosten

Onderdeel Prijs
Training € 85,-
Opleidingskosten
€ 85,-
Incompany training

Op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie of team? Vraag dan de incompany training aan.

Aanvragen
Wachtkamer

Geen geschikte datum of locatie? Schrijf je in voor de wachtkamer. Dan houden we je op de hoogte van de nieuwe planning.

Inschrijven

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

info@watdoejijmorgen.nl
088 - 2032832