Als medewerker Ondersteuning, ICT en administratie kan het werk risico’s voor jouw gezondheid met zich meebrengen. Werk jij steeds in een goede houding achter je beeldscherm? Wissel je het zittend werk voldoende af? Hoe ervaar je de werkdruk? Hoe ga je om met eventueel ongewenst gedrag van collega’s? Het is belangrijk om je eigen gezondheid goed in de gaten te houden!

Wat betekent dit voor mij?

Digitale Veiligheid
ICT-beheerders kunnen hun collega’s bewust maken van veiligheidsrisco’s op ICT-vlak en het werken met persoonsgegevens. Dit kan bijdragen aan een gevoel van veiligheid in het werk. Van ICT medewerkers vraagt dit het continue bijhouden van vakinhoudelijke kennis maar ook het geven van voorlichting, gespreks- en adviesvaardigheden en wellicht ook wel het schrijven van teksten. Bij het thema Digitalisering vind je hierover meer informatie.

Werkdruk en werkplezier
Het niet altijd eenvoudig om een goede balans te houden tussen werk en privé. Vooral niet als je regelmatig thuis werkt. Ook door de hoeveelheid werk, deadlines of andere werkproblemen kan het werkplezier in het gedrang komen en de werkdruk te hoog worden.
Een overzienbare periode van werkdruk kan een interessante uitdaging zijn. Maar als dat te lang aanhoudt, kan het ten koste gaan van jezelf. Het is dus belangrijk om tekenen van te hoge werkdruk bij jezelf op tijd te herkennen en te weten wat je eraan kunt doen. Bedenk daarbij dat ieder werkdruk op een andere manier ervaart.

Het is de taak van jouw werkgever om het werk zo te organiseren dat jij als medewerker de werkzaamheden op een gezonde manier kunt uitvoeren. Eventuele werkdrukproblemen bespreek je met je leidinggevende of in je team. Samen kun je naar oplossingen zoeken die leiden tot een gezonde werkdruk.
Daarnaast kan het goed zijn om te zien wat jezelf in jouw werk kunt doen om de druk te verminderen en jouw werkplezier te behouden.

In beeld

Johannes Osinga (directeur) en Monique de Bruin (officemanager) vertellen in deze video hoe FLOW en De Corporatie Academie hun kantoor in Nijkerk hebben ingericht zodat de medewerkers veilig en gezond werken.

Johannes en Monique

Agressie en ander ongewenst gedrag
In jouw werk kun je helaas te maken krijgen met ongewenst gedrag door collega’s. Het is dan goed om te weten wat de gedragsregels van jouw corporatie zijn, hoe te reageren en waar je terecht kunt na een incident. Bijvoorbeeld bij jouw leidinggevende of een vertrouwenspersoon.

Beeldschermwerk
Als jouw beeldschermwerkplek niet goed is ingesteld of als je een verkeerde houding aanneemt bij het werk, kan dat op den duur leiden tot lichamelijke klachten. Met name aan je armen, nek en schouders. Het is de taak van jouw werkgever om te zorgen voor een goede beeldschermwerkplek, op kantoor en/of thuis. Zorg dat je je beeldschermwerkplek op kantoor of thuis goed instelt. En zorg dat je steeds recht op de stoel zit, dicht tegen het bureau zodat je armen goed worden ondersteund. En werk zo weinig mogelijk op een losse tablet of laptop, zeker niet meer dan twee uur op een dag.
Daarnaast kan langdurig zittend werk tot gezondheidsproblemen leiden. Het is belangrijk om tijdens een werkdag voldoende te bewegen. Dat vraagt om meerdere kleine aanpassingen in jouw manier van werken.

Meer weten?
Hulp

Vragen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw vakgebied of over een opleiding? Vraag het aan onze experts. Klik hier om contact op te nemen met de helpdesk van watdoejijmorgen.nl