Type opleiding
Klassikaal
Duur
2 dagen + 3 losse dagdelen
Opslaan
Opslaan als favoriet Opgeslagen als favoriet
Aanmelden
Wachtkamer

Omschrijving

Van de stad een fijne leefomgeving maken, Dat doe je samen met bewoners en andere professionals. Dat samenwerken is niet gemakkelijk! Dat is jammer, want hoe meer bewoners en professionals er betrokken zijn bij een project, hoe succesvoller die is. Daar gaan we in het Samen aan de Stad leertraject mee aan de slag. Je leert een prettige werkrelatie met bewoners op te bouwen, waardoor veel stress en problemen kunnen worden voorkomen.

Resultaten
Samen aan de stad is een stappenplan in 5 fases: Streven, verkennen, schetsen, maken en testen. Tijdens de trainingen werken we met behulp van de stappen aan jouw project. Uiteindelijk heb je na dit traject een methode in de vingers die het samenwerken met bewoners beter en leuker maakt.

Doelgroep
De training is voor jou, als jij degene bent die de verbindingen legt tussen verschillende partners in de wijk en verantwoordelijk is voor het betrekken van bewoners bij jouw organisatie.

Extra bijzonderheden
Tijdens het Samen aan de Stad traject ga je aan de slag met je eigen werkpraktijk, dat wordt je leermateriaal. Daarvoor is het handig als je een eigen project op de planning hebt staan waarbij je bewoners wilt betrekken bij een stadsverbetering. Die kun je gebruiken als leerproject. Per fase krijg je informatie en leermateriaal mee. Tijdens de bijeenkomsten gaan we daar direct mee aan de slag. We gaan echt aan het werk, dus neem ook je laptop mee naar de bijeenkomsten, met toegang tot je werkomgeving. We verdiepen ons ook in theorie, ga daarbij uit van HBO-niveau.

Doel van deze opleiding

Samen aan de Stad is een stappenplan om de stad te verbeteren. Het stappenplan bestaat uit 5 fases: streven, verkennen, schetsen, maken en testen. Om ervoor te zorgen dat je het stappenplan kunt gebruiken is dit trainingstraject ontwikkeld, waardoor jij de methode zelf leert toepassen op een eigen project.

 • Streven: Op zoek naar de vraag achter de vraag, zodat de kaders kunnen worden bepaald en duidelijk wordt waar er maakruimte en beslissingsruimte is voor anderen, in dit geval voor bewoners.
 • Verkennen: Het achterhalen van de context. Dit doen we door informatie te verzamelen, het gebied in kaart te brengen, sleutelfiguren te achterhalen en hen te bevragen
 • Schetsen: Hierbij staat het ontmoeten centraal. Wensen en talenten van bewoners worden verzameld en kleine acties worden uitgeprobeerd. Zo wordt zichtbaar wat wel en niet werkt voordat grote verwachtingen worden gewekt en grote plannen worden opgetuigd
 • Maken: Dit is het moment waarop, op basis van de vorige fases; de plannen, structuren en programma's worden bepaald en regels en afspraken kunnen worden gemaakt
 • Testen: In deze fase wordt bepaald of het project gecontinueerd, aangepast of afgerond wordt

Belangrijk: De fasering loopt niet lineair door! Bij elke fase wordt teruggegrepen naar eerdere fases, om te zorgen dat het proces blijft passen bij zoveel mogelijk verschillende mensen.

Tussen de bijeenkomsten zit telkens een maand, zodat er tijd genoeg is om tussendoor te werken aan de opdrachten gelieerd aan het project. Gedurende het traject kun je jouw medetrainées en Jennefer Verbeek blijven bereiken. Zo kunnen ook tussen de bijeenkomsten door vragen, successen en problemen worden gedeeld. Het kanaal daarvoor wordt samen met de deelnemers bepaald. Jennefer Verbeek faciliteert het. Zo heb je ook tussen de bijeenkomsten door de mogelijkheid samen met je medetrainées te blijven leren.

Werkwijze
Het Samen aan de Stad traject bestaat uit verschillende onderdelen:

 • 5 bijeenkomsten
  In de bijeenkomsten komen we samen en krijg je uitleg over de verschillende fases van jouw project en hoe je daarbij goed met bewoners kunt samenwerken. Per fase zijn er werkvormen ontwikkeld en komen verschillende voorbeelden van het goed samenwerken met bewoners aan bod.
 • Werkmateriaal
  Speciaal voor de methode Samen aan de Stad is werkmateriaal ontworpen die per fase in de bijeenkomsten worden behandeld en die je voor je project kunt inzetten. Aan het einde van het traject is het materiaal compleet. Je kunt het materiaal gebruiken als naslagwerk voor andere projecten.
Bijeenkomst 1: ( 2 dagdelen) Kennismaking, projectpresentaties, introductie Samen aan de Stad en Fase 1: STREVEN, introductie VERKENNEN
Bijeenkomst 2: ( 2 dagdelen) Fase 2: VERKENNEN en fase 3: introductie SCHETSEN
Bijeenkomst 3: ( 1 dagdeel) Fase 3 SCHETSEN
Bijeenkomst 4: ( 1 dagdeel) Fase: 4 MAKEN
Bijeenkomst 5: ( 1 dagdeel) Fase: 5: TESTEN en gezamenlijke afsluiting.

Deze training wordt ingericht op basis van de werkpraktijk van de deelnemer. Daardoor is de leerstof gelijk relevant. Dat maakt het makkelijker om de stof te laten beklijven.
In deze training wordt de kennis en ervaringen uit de Social Designer praktijk en masteronderzoek van Jennefer Verbeek gecombineerd met haar achtergrond als supervisor en coach.
Het traject wordt enorm versterkt door op de locaties te werken waar projecten van deelnemers plaatshebben.

Kosten

Onderdeel Prijs
Training € 1.175,-
Arrangementskosten € 335,-

Arrangementskosten
De arrangementskosten betaal je voor koffie, thee, lunch en het gebruik van een locatie.

Ervaringen (2)

Ben
Mitros • Buurtbeheerder
oktober 2022
Tot nu toe van alle trainingen de leukste en interessantste die ik heb gehad!
Taijomi
Mitros • Buurtbeheerder
oktober 2022
Goed helder en compact
Opleidingskosten
€ 1.175,-
Ervaringsscore
9.5
(2)
“Tot nu toe van alle trainingen de leukste en interessantste die ik heb gehad!”
Taijomi - Buurtbeheerder Mitros
Incompany training

Op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie of team? Vraag dan de incompany training aan.

Aanvragen
Wachtkamer

Geen geschikte datum of locatie? Schrijf je in voor de wachtkamer. Dan houden we je op de hoogte van de nieuwe planning.

Inschrijven

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

info@watdoejijmorgen.nl
088 - 2032832