Het werk van de diverse stafmedewerkers verschuift mogelijk naar expert, organisatieadviseur of verandermanager.

Wat gaat er veranderen?

Specialistische kennis en gebruik van data
In 2025 is jouw rol als stafmedewerker mogelijk verschoven van manager, juridisch adviseur of HRM-adviseur naar expert, organisatieadviseur of verandermanager.

Eenvoudige taken zijn wellicht gestandaardiseerd en zoveel mogelijk geautomatiseerd. Jouw werk wordt waarschijnlijk efficiënter uitgevoerd en er ontstaan meer digitale data die gebruikt kunnen worden voor analyse, sturing en bijsturing van de organisatie.

De functies in de stafdiensten worden waarschijnlijk minder uitvoerend. Er is meer behoefte aan experts op de verschillende vakgebieden.

Als stafmedewerker van de toekomst ben je digitaal vaardig, heb je leiderschapsvaardigheden, zelfvertrouwen, sensitiviteit, gevoel voor verhoudingen, sterke adviesvaardigheden en een goede feeling met de praktijk. Teamontwikkeling, verbinding en coachen worden jouw kerntaken.

Mogelijke veranderingen in jouw werkzaamheden:

  • Analyseren en advies geven op basis van data en analytics
  • Werken met complexe systemen
  • Multidisciplinair samenwerken
  • Nog meer projectmatig werken

Wat willen collega's in jouw vakgebied leren?
Het vakgebied Staf bestaat uit zeer uiteenlopende functies, zoals Adviseur Strategie, Juridisch adviseur en Adviseur HRM. De laatste functie is in het leerbehoeftenonderzoek oververtegenwoordigd, waardoor veel genoemde leerbehoeften gerelateerd zijn aan hun vakgebied. Denk hierbij aan Strategische Personeelsplanning (SPP), Duurzame Inzetbaarheid (DI), HR & learning analytics en het zelf leren ontwikkelen van trainingen en leerprogramma’s.

Wat wel bij iedere functie genoemd wordt, zijn: data analytics, coach- en adviesvaardigheden en digitalisering.

HRM als expert in leren & ontwikkelen
In het onderzoek zijn een aantal vragen specifiek aan medewerkers uit het HR-vak gesteld. Mooi om te zien is dat zo’n 74% het leren en ontwikkelen gekoppeld heeft aan de organisatiedoelstellingen en 80% houdt zich gericht bezig met strategische personeelsplanning. 56% moet deze SPP echter nog vertalen naar een ontwikkelplan met leeractiviteiten. Ontwikkelthema’s die organisatiebreed spelen de komende jaren zijn: digitalisering, duurzaamheid zowel in mens (DI) als in middelen (energietransitie), intern en extern samenwerken, (zelf)lerende organisatie en het omgaan met verschillende doelgroepen.

In beeld

Klik op de afbeelding voor een overzicht van de veranderingen tussen nu en 2025 volgens het onderzoek van Aedes.

Praatkaart onderzoek Aedes Staf A4

Klik op de afbeelding voor een overzicht van de leerbehoefte tussen nu en 2025 volgens het onderzoek van FLOW.

Praatkaart onderzoek Flow staf zonder leersuggesties A4