Als servicemonteur of vakman kom je bij de huurders thuis. Daar kun je te maken krijgen met verschillende risico’s voor jouw veiligheid en gezondheid. Weet jij welke risico’s er zijn en hoe je zo veilig en gezond mogelijk werkt?

Wat betekent dit voor mij?

Werk je veilig op hoogte? Weet je hoe om te gaan met gevaarlijke stoffen en handgereedschappen? Werk je in een goede werkhouding? Kun je goed reageren op verward of agressief gedrag van huurders? En ga je op de werkplaats veilig om met gevaarlijke machines?

Veel servicemonteurs en werkplaatsmedewerkers hebben bij een mbo-opleiding al geleerd over veilig en gezond werken. En misschien heeft jouw corporatie ook een VCA-opleiding verplicht gesteld. Toch is het belangrijk om daarnaast toolboxen en trainingen te blijven volgen rond veilig en gezond werken. Fris je kennis steeds op! Dat hoort bij jouw vakmanschap. Zorg ook, samen met jouw werkgever, dat je nieuwe regelgeving en nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied kent. En vooral: dat je ze toe kunt passen.

Tip:
Wil je als vakman je Veiligheidskennis testen? Beantwoord dan de vragen over Veiligheid in de leerlijn voor Vakman. Na het beantwoorden van de vragen krijg je een persoonlijk leeradvies.

Handgereedschap en machines
Ken je de risico’s en voorschriften voor het veilig werken met handgereedschappen die je als servicemonteur gebruikt? Denk aan een boormachine, decoupeerzaag en sleutelfrees. Zijn er daarmee wel eens ongevallen of bijna-ongevallen?
Op de werkplaats werk je met machines als een kolomboor of vandiktebank. Het is belangrijk dat je de risico’s van de machines kent en weet hoe daar veilig mee om te gaan. Duidelijke werkinstructiekaarten kunnen daarbij helpen, maar zijn niet altijd voldoende.
Misschien rijd je op een heftruck. Er is geen overheidstoezicht meer op heftruckcertificaten. Iedereen kan nu zo’n certificaat uitreiken. Dus waar het om gaat is dat jij en jouw werkgever zeker weten dat je voldoende getraind bent. Zodat je al de gevraagde werkzaamheden met de heftruck veilig uit kunt voeren.

Werk met verhoogd risico
Soms werk je als servicemonteur of opzichter op hoogte. Zoals bij onderhoudswerk en bij inventarisaties op platte en hellende daken. Of aan gevels. Weet je dan wanneer en hoe je dakbeveiliging, een hoogwerker, steiger of ladder moet gebruiken? En zet je die altijd op een veilige manier in? Weet je wanneer je, als laatste stap, persoonlijke valbeveiliging moet inzetten? En kun je dan een valharnas op een goede manier aantrekken?

Bij werkzaamheden in besloten ruimten, zoals in een kruipruimte, is het belangrijk dat je de risico’s goed in kunt schatten. Bijvoorbeeld door metingen. En dat je de voorschriften van jouw corporatie kent en kunt toepassen. Voor werk aan gas en elektra moet je voldoende bekwaam zijn. Bijvoorbeeld door cursussen voor NEN 1010 en 3140 en met een ‘certificaat koolmonoxide’.
En als je een oproep krijgt voor een lift die vastzit, moet je weten hoe je dat veilig op kunt lossen.

Gevaarlijke stoffen
Sinds augustus 2023 mag je alleen nog met PUR werken als je daarvoor een speciale opleiding hebt gevolgd. Dat geldt ook voor andere middelen met zogenaamde ‘diisocyanaten’, zoals sommige lijmen en lakken.
Daarnaast kun je als servicemonteur in aanraking komen met verschillende andere gevaarlijke stoffen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om asbest te kunnen herkennen. Maar ook om onnodige paniek bij huurders te voorkomen als je misschien asbest hebt aangetroffen.

Ook kun je te maken krijgen met oplosmiddelen, fijnstof(zoals kwartsstof en houtstof) en Chroom-6. Ken je de risico’s van deze stoffen? Weet je hoe je blootstelling kunt voorkomen? Of, als dat onvoldoende kan, welke persoonlijke beschermingsmiddelen je moet dragen?

Agressie
In contact met huurders kun je te maken krijgen met agressie, discriminatie of ander ongewenst gedrag. Het is eerst van belang om na te gaan of agressie van huurders voorkomen kan worden. Zijn er zaken in het werkproces die zorgen dat een huurder agressief wordt? Kunnen jij of de corporatie deze zaken voorkomen of aanpassen?
Komt er toch een agressieve reactie, dan is het goed als je het gesprek in rustiger vaarwater kunt brengen. En dat je jouw grenzen aan kunt geven. Verder moet je weten wanneer en hoe je je hulp in kunt schakelen. Als je vastgegrepen wordt is het belangrijk dat je op een goede manier kunt afweren.

Fysieke belasting
Het uitgangspunt is dat jij en jouw werkgever zorgen dat je zo weinig mogelijk hoeft te tillen. En ook dat je zo weinig mogelijk ongunstige werkhoudingen hoeft aan te nemen of hoeft te trekken en duwen. Als fysieke belasting niet te voorkomen is, moet je weten hoe je jouw lichaam zo veel mogelijk kunt ontzien. Ook dat is een onderdeel van jouw vakmanschap.

Overig
Als servicemonteur of vakman kun je nog met meer risico’s te maken krijgen. Denk aan geluid, werkdruk, klimaat of brandveiligheid voor huurders. Wil je daar meer over weten en er beter mee overweg kunnen gaan? Bespreek dat dan in je team of met je leidinggevende.

En kijk samen naar een manier om jouw kennis en vaardigheden te vergroten.

Meer weten?
Hulp

Vragen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw vakgebied of over een opleiding? Vraag het aan onze experts. Klik hier om contact op te nemen met de helpdesk van watdoejijmorgen.nl